Op het moment dat ik deze website aan het opstellen ben, ben ik al in volle voorbereiding om mijn "Big Year" goed te starten. Ik ken nog niks van vogels en hoe ik ze het beste kan vinden maar gelukkig is er zo iets als internet en kan ik in aanloop naar de start van 2021 alvast het een en het ander opzoeken. De tips die ik op andere websites vind, ga ik hier oplijsten zodat ik ze niet vergeet en als ik nieuwe inzichten verwerf ga ik ze ook zeker toevoegen. Wie nog gouden tips heeft, laat me ze gerust weten, ik voeg ze met plezier toe.
1. Spot vogels in je tuin
Ik ga het me niet moeilijker maken dan het is. Ik heb een redelijk ruime tuin en ik weet dat daar nu al geregeld diverse vogels te spotten zijn. Deze soorten zijn het gemakkelijkst toe te voegen aan mijn lijstje, ik kan ze gewoon vanachter het raam bekijken. Ik denk wel dat er een tiental soorten te vinden zijn en ga er voor zorgen dat ze zich hier welkom voelen. In de winter zorgen we dus voor een leuke voederplank, voedsel in netjes en dispensers aan bomen en struiken, voedsel op de grond en in de zomer zeker ook wat water.
2. Spot vogels langs het water
Ik woon in een relatief waterrijke omgeving met de Molse Meren en dergelijke zandwinnings-plassen dichtbij. Ik heb al gemerkt dat het spotten van vogels op het water na tuin het gemakkelijkste is. Het zijn vaak grote vogels in een open gebied die je gemakkelijk vanop een afstand kan gade slaan.
3. Spot vogels tijdens het wandelen
We gaan nogal graag wandelen in de natuur en laat dat nu net de plaats zijn waar al wel eens een vogel te zien is. Ik ga dan zeker mijn fototoestel meenemen in de hoop om weer eens een nieuwe soort te ontdekken.
4. Bezoek de "vogel hotspots"
Ik heb al gemerkt op websites zoals waarnemingen.be en ebird dat er zoiets bestaat als hotspots waar de vogels in grote getalen te vinden zijn. Er zijn er zo wel een paar in de buurt dus die gaan zeker een bezoekje van deze ornitoleek mogen verwachten.
5. Zorg voor goed materiaal
Helaas heb ik maar een beperkt budget maar het is logisch dat een goede verrekijker en een goed fototoestel kunnen bijdragen tot het sneller en beter spotten van vogels. Ik heb op dit moment de beschikking over een Nikon digitale spiegelreflex camera D5200 met een Sigma Macrolens 18-250mm. Deze had ik al voor mijn "Big Year"-plannen. Ik heb er al een beetje mee getest en het is mogelijk om af en toe een leuke of voor determinatie bruikbare foto te nemen al heb ik wel gemerkt dat het tele-bereik toch eerder beperkt is. Als ik dan wat rondkijk op het internet dan zie ik dat een 600mm te koop is voor om en bij de 1000€. Daarnaast zie ik dat er ook ultra-zoom compact-camera's te koop zijn in die prijsklasse met een zoom-bereik dat veel groter is, bv de Nikon P1000. Ik denk dat beide opties kunnen bijdragen aan het fotograferen van vogels op een grotere afstand maar op dit moment heb ik nog niet gekozen wat het gaat worden. Wat de verrekijker betreft, ik heb al gemerkt dat het louter kijken naar vogels veel beter gaat met een verrekijker dan met het fototoestel. Het fototoestel heeft als voordeel dat ik de determinatie later rustig thuis kan doen maar de verrekijker geeft verreweg het mooiste beeld live. Ik heb momenteel een "speelgoed"-verrekijker van Bresser (Activ Kolibri) 7x24 en die ga ik zeker vervangen. Als ik verrekijkers google krijg ik een mooi lijstje van kijkers te zien van 25€ tot enkele duizenden euro's. Gezien mijn beperkt budget gaat het zeker geen al te duur apparaat worden. Ik twijfel nog tussen de maat maar ik denk dat een 8x42 of 10x42 de beste optie is. Her en der lees ik ook dat voor het observeren van vogels op langere afstand een telescoop nodig is. Deze ga ik voorlopig nog niet aanschaffen want ik denkt dat dat voor mijn missie voorlopig niet nodig is. Mijn nieuwe aanwinsten en ervaringen met materiaal kan je hier nalezen.
6. Koop een goede vogelgids
Ik heb ondertussen de ANWB vogelgids van Europa aangeschaft. Deze werd op diverse fora toch aangeraden als zijnde de beste gids voor de serieuze vogelaar. Ik heb 'm al eens een paar keer gebruikt en bestudeerd en ik twijfel er niet aan dat deze gids me goed gaat helpen met het determineren van de gespotte vogels. Ook staat er steeds een interessante beschrijving bij de vogels en belangrijke informatie ivm het trek- en broedgedrag.
7. Spot de vogels wanneer ze in het land zijn
Zoals eerder gezegd ken ik nog niet veel van het vogelwereldje maar met zo wat te bladeren in mijn nieuwe vogelgids en het bekijken van leerzame filmpjes zoals die van Paul Saager, heb ik al wel door dat niet elke vogel op elk moment van de dag of elk moment van het jaar te spotten valt. Ik ga me de komende weken verdiepen in deze materie en in aanloop naar 2021 een soort van vogel-kalender opstellen met daarop de "bewegingen" van onze belangrijkste trekvogels, die zo heb ik geleerd ofwel wegtrekken in de winter, wintergast zijn of blijvers zijn. Daarnaast hebben we nog de zogenaamde doortrekkers en de dwaalgasten. Het is dus zaak om hierop voorbereid te zijn want voor sommige vogelsoorten krijg ik maar een korte tijd om ze te gaan bekijken in onze streek.
8. Ga eens op vogelexcursie of bezoek eens een (commerciële) vogelkijkhut
Ik ben er van overtuigd dat ervaren gidsen me kunnen helpen om bepaalde vogelsoorten te vinden en ze te herkennen. Als ik zo'n gids kan volgen bij een excursie heb ik twee vliegen in een klap: hulp van een expert en me begeven in een ideaal "vogelaars-gebied". Het bezoeken van een commerciële vogelkijkhut kan helpen met vinden van bepaalde soorten vogels of op z'n minst om op m'n gemak en in alle comfort vogels voor de lens te krijgen.
Maak jouw eigen website met JouwWeb